تدوین طرح تولید قراردادی گوشت مرغ
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با نگارش مقالهای در خصوص تدوین طرح تولید قراردادی گوشت مرغ پیامدهای مثبت این طرح در برنامه ملی بهبود تولید و بهداشت دام را واکاوی کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان آذربایجان غربی، به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، دکتر علیصفر ماکنعلی رئیس این سازمان با توجه به اهمیت اقتصادی شدن تولیدات صنعت طیور که دغدغه روز سرمایه گذاران این صنعت است، با نگارش مقاله ای بر ضرورت فرآیند محورکردن تولید و بهداشت محصولات حیوانی تاکید کرد و نوشت: یکی از مهمترین اقدامات برای برقراری انضباط در تولید گوشت مرغ در یک کشور، اجرای برنامههای تولید قراردادی است.
متن کامل این مقاله به شرح زیر است:
ارکان پیشنهادی تولید قراردادی گوشت مرغ شامل اتحادیه پرورش دهندگان مرغ گوشتی، شرکت پشتیبانی امور دام ، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه شرکت های تعاونی کشاورزی کارخانجات خوراک دام و طیور و آبزیان هستند که میتوانند مدلی از فرآیند یک زنجیره را در قالب قرارداد چهار جانبه بوجود بیاورند.
ارکان پیشنهادی تولید قراردادی گوشت مرغ شامل اتحادیه پرورشدهندگان مرغگوشتی، شرکت پشتیبانی امور دام ، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه شرکتهای تعاونی کشاورزی کارخانجات خوراک دام و طیور و آبزیان هستند که میتوانند مدلی از فرآیند یک زنجیره را در قالب قرارداد چهارجانبه بوجود بیاورند.
جمهوری اسلامی ایران در رتبهبندی جهانی تولید گوشت مرغ و تخم مرغ جزو 10 کشور برتر جهان است و این دو محصول پروتئینی نقش بسیار مهمی در امنیت مواد غذایی کشور را بر عهده دارند که خود افتخار بزرگی برای نظام جمهوری اسلامی ایران است، بیش از 2 میلیون تن تولید گوشت مرغ و بیش از یک میلیون تن تخم مرغ تولید سالانه در کشور را نبایستی امری ساده و سطحی انگاشت، گامهای بلندی گذشتگان ما برای رسیدن به این نقطه برداشته اند و همگی بایستی قدردان آنها باشیم، اما این بدان معنی نیست که هیچ مشکلی وجود ندارد و همه چیز سیستماتیک پیش می رود نواقصی وجود دارد که بایستی سامان دهی و سازمان دهی شوند در این نوشتار قصد بر آن است تا به راهکاری مهم و راهگشای برای فرآیند محور کردن تولید گوشت مرغ بپردارزم
نقش سازمان دامپزشکی کشور :
کاملا واضح و مبرهن است که، سازمان دامپزشکی کشور هیچ تکلیف قانونی برای تولیدات دامی زمینزی و آبزی بصورت مستقیم ندارد، در رابطه با تکالیف و مسئولیتهای سازمان دامپزشکی کشور میتوان فهرست وار بیان کرد که سازمان دامپزشکی کشور مرجع ذیصالح برای کنترل بیماریها، تضمین سالمت مواد غذایی و مرجع تنظیم مقررات بهداشتی برای دارو، واکسن، تشخیص و ... است. در همه جای دنیا برنامه های تولید الزاما بایستی دارای برنامه بهداشت باشند و برنامه سیستماتیک بهداشتی خط قرمز هر نوع فعالیت تولیدی در برنامه های آنها است، هرچند این مهم در کشور به درستی مد نظر قرار نگرفته است، بنابراین بدون اجرای برنامه های بهداشت و سلامت محور سازمان دامپزشکی کشور هر نوع برنامه تولید مرتبط با حیوانات زمین زی و آبزی محکوم به شکست و ورشکستگی است. در صورتیکه تولید، فرآیند محور و سیستماتیک باشد، اجرای برنامه های بهداشتی را می توان حرفه ای طراحی و عملیاتی کرد و در غیر اینصورت مدیریت بیماری ها و تضمین سلامت مواد غذای حاصل از آنها با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد شد. لذا ضرورت دارد نسبت به فرآیند محور کردن تولید و بهداشت محصولات حیوانی اقدام کرد . یکی از مهمترین اقدامات برای برقراری انضباط در تولید گوشت مرغ در یک کشور، اجرای برنامه های تولید قراردادی است.
ساختار جمعیت طیور در کشور
بر اساس اطلاعات ثبت شده در سامانه های سازمان دامپزشکی کشور، تعداد 18 هزار و 977 واحد مرغ گوشتی (نیمچه گوشتی) مجاز با ظرفیت حدود یک میلیارد قطعه در سال که البته تعداد قابل توجهی واحد غیر مجاز نیز وجود دارد که در فرصتی مناسب به کمیت و چرایی بوجود آمدن آن خواهم پرداخت .
به اینفوگرافی مرغ گوشتی کشور توجه کنید